Training & tools voor professionals

Het idee achter het programma Nu Niet Zwanger is heel eenvoudig: praat met jouw cliënt over zijn of haar kinderwens, zodat de cliënt bewust kan kiezen om nu wel of niet zwanger te (kunnen) worden. Dat is voor de ene professional misschien makkelijker dan voor de andere, maar met de trainingen en tools die we professionals vanuit Nu Niet Zwanger Flevoland bieden, hoeft het voeren van dit gesprek voor niemand een obstakel te zijn.

Trainingsaanbod

E-learning voor professionals (de basis)
Duur: ca. 1,5 uur
Data: doorlopend online te volgen
Inhoud: Wil jij als professional aan de slag met Nu Niet Zwanger? In deze cursus leer je de basisprincipes van de Nu Niet Zwanger-aanpak, zodat je met clienten in gesprek kan gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Na afloop van de e-learning kan je een certificaat downloaden en accreditatie aanvragen. Accreditatie is beschikbaar voor het SKJ en V&V.

E-learning ambassadeurschap voor aandachtsfunctionarissen
Duur: ca. 1 uur
Data: te volgen na de e-learning voor professionals en de fysieke training voor aandachtsfunctionarissen
Inhoud: Ben je al aan de slag als aandachtsfunctionaris Nu Niet Zwanger en wil jij het programma binnen je organisatie op de kaart zetten, volg dan deze e-learning! Samen met de aanvullende scholing van een halve dag leer jij hoe je ambassadeur van het programma wordt en je rol als aandachtsfunctionaris kunt verdiepen en verbreden. Na afloop van de e-learning kan je een certificaat downloaden en accreditatie aanvragen. Accreditatie is beschikbaar voor het SKJ en V&V.

Basistraining Nu Niet Zwanger (live)
Duur: 1 dag, inclusief lunch
Data 2024: 14/3, 27/6 (van 9.30-16.00 uur)
Inhoud:
Deze trainingsdag is bedoeld voor nieuwe aandachtsfunctionarissen. Mag jij deze waardevolle functie gaan uitvoeren? In de training leer je de methodiek van Nu Niet Zwanger kennen en oefenen we met gespreksvoering & casuïstiek. De training is een leuke manier om jouw kennis en vaardigheden over dit thema te vergroten én jouw netwerk in de regio te vergroten.

Verdiepende training “ambassadeurschap” (live)
Duur: 1/2 dag
Data 2024: 25/4, 4/7 (van 9.30-12.30 uur)
Inhoud:
Deze trainingsdag is bedoeld als verdieping en verbreding van jouw rol als aandachtsfunctionaris. Voordat je deze training volgt heb je eerst de beide elearning gevolgd en de training NuNietZwanger voor aandachtsfunctionarissen. In het programma van deze training gaan we aan de slag met het uitdragen van het programma binnen jouw organisatie.

Intervisie voor aandachtsfunctionarissen
Duur: ca. 2 uur (indien gecombineerd met een thema 3 uur)
Data 2024: 21/3, 30/5, 12/9, 24/10, 12/12 
Inhoud: We organiseren een aantal keer per jaar intervisiebijeenkomsten voor onze aandachtsfunctionarissen. Tijdens de intervisie leren we – van en met elkaar – door ingebrachte casuïstiek. Ook koppelen we een aantal keer per jaar een lezing over een interessant inhoudelijk onderwerp aan de intervisie (thema)

Tools voor professionals

Hieronder vind je verschillende tools die wij vanuit Nu Niet Zwanger beschikbaar hebben voor professionals in Flevoland.

Praatplaten “Kinderwens?”

Speciaal voor Nu Niet Zwanger heeft Rutgers in samenwerking met het lokale programmateam in Rotterdam een set praatplaten met tekeningen ontwikkeld, bestaande uit:

  • een handleiding
  • 24 praatplaten voor de cliënt
  • 24 vraagkaarten voor de hulpverlener
  • werkbladen met een tijdlijn

De drie thema’s kinderwens, seksualiteit en anticonceptie hebben eigen kaarten met behulpzame illustraties. De hulpverlener wordt geholpen met de gespreksvoering door middel van een leeswijzer, handige startvragen, mythes en veelgestelde vragen.

Ook gebruik maken van de praatplaten? Vraag een praatplatenset aan bij ons programmateam! Of gebruik de digitale variant!

Anticonceptiekoffer

Wat werkt beter in de voorlichting over anticonceptie dan alle methoden ook laten zien? Dat kan met de anticonceptiekoffer!

In de anticonceptiekoffer zit een écht voorbeeld van alle beschikbare anticonceptiemethoden. Hierdoor krijgen cliënten een veel beter beeld bij de mogelijkheden. Ook kunnen mythes hierdoor goed besproken worden. De koffer bevat ook een penismodel om te oefenen met het omdoen van een condoom, en ook glijmiddel, een morning-afterpil en een zwangerschapstest. Er zit een handleiding, brochure en uitvouwfolder bij met informatie over alle middelen.

Al onze netwerkpartners krijgen een koffer vanuit Nu Niet Zwanger Flevoland. Vraag er naar bij ons programmateam.
Nog geen partner, maar wil je wel een koffer? Bestel deze dan via Rutgers

Gesprekstarter “Kinderwens bij LVB”

Voor het bespreken van kinderwens met cliënten met een LVB zijn al veel interventies, maar juist het gesprek starten wordt vaak als lastig ervaren. Daarom hebben wij samen met professionals uit de praktijk twee producten ontwikkeld:

  1. Een animatiefilmpje voor cliënten.
  2. Een praatplaat voor professionals.

Het animatiefilmpje duurt ongeveer 1,5 minuut en kan samen met de cliënt en hulpverlener worden bekeken via de QR code op de praatplaat. In het filmpje zitten ook pauzemomenten die kunnen worden gebruikt om het gesprek te starten of even na te denken. De praatplaat is bedoeld voor professionals. Na of tijdens het kijken van het filmpje helpt de praatplaat de hulpverlener om het gesprek met de cliënt te voeren over kinderwens. Op de praatplaat staan 2 routes beschreven: voor wel/geen kinderwens. In de praatplaat verwijzen we naar de website van Nu Niet Zwanger, hier kan je terecht als je behoefte hebt aan extra ondersteuning of wilt opschalen.

Boek “Nu kan ik verder!”

Onze geweldige kwartiermaker Hans Schleiffert heeft een prachtig boek geschreven “Nu kan ik verder”. Deze bundel van 21 verhalen uit het hele land geeft inzicht in de praktijk van Nu Niet Zwanger. Wat het betekent voor cliënten als professionals wél in gesprek durven gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Welke waarde dat voor cliënten heeft en de grote diversiteit aan aspecten die daarbij voor cliënten én professionals een rol spelen.

‘Nu kan ik verder’ vertelt hoe ingewikkeld het kan zijn om tot een keuze over het moment van je eigen kinderwens te komen én daarnaar te handelen als je kampt met complexe problemen.

Het boek is online te koop voor slechts €3,50 bij Bol.com. Bij Nu Niet Zwanger Flevoland hebben we nog een aantal (gesigneerde) exemplaren gratis beschikbaar voor de regio. Interesse? Stuur ons een mailtje!

Routekaart voor professionals

We hebben twee routekaarten voor professionals ontwikkeld. Een routekaart voor professionals uit het sociaal domein en een routekaart voor het medisch domein.

Op deze gelamineerde A5-kaart kan je als zorgverlener in een oogopslag zien voor welke doelgroep Nu Niet Zwanger bedoeld is, hoe je een cliënt kan verwijzen en wat het programma kan betekenen.

We brengen op verzoek graag een stapel hardcopy exemplaren bij jouw organisatie langs. Stuur ons hiervoor een mailtje. Liever online bekijken?

Download de routekaart medisch domein
Download de routekaart sociaal domein

 

Folders & zakkaartjes voor cliënten

In de praktijk kan het prettig zijn om informatie over Nu Niet Zwanger aan cliënten mee te geven. We merken dat cliënten zich vaak afvragen wat Nu Niet Zwanger hen precies oplevert, hoeveel tijd en geld het kost en of het vrijblijvend en vrijwillig is. Onduidelijkheid over deze vragen kan ertoe leiden dat cliënten afhaken. Dat willen we natuurlijk niet.

Daarom hebben we een zakkaartje en laagdrempelige informatiefolder voor cliënten ontwikkeld op B1 taalniveau. Ook is er op deze website een informatiepagina speciaal ingericht voor cliënten (binnenkort beschikbaar).

We brengen op verzoek graag een stapel hardcopy folders & zakkaartjes bij jouw organisatie langs. Stuur ons hiervoor een mailtje. Liever online bekijken? 

Download de informatiefolder voor cliënten (binnenkort beschikbaar)
Download het zakkaartje voor cliënten (binnenkort beschikbaar)